Lekker voorjaar!

Een nieuwe lente, een nieuw geluid. En dat werd tijd ook. Sneeuw en vorst zijn best leuk, maar na drie maanden was ik er zo langzamerhand wel klaar mee. Ik verlang naar het voorjaar. Naar de zon en al het lekkers dat dit jaargetijde ons brengt!

Minder is meer
Voorjaar maakt creatief, vindt u niet? Die creativiteit betekent niet altijd iets doen, maar soms juist iets laten. Echte lenteproducten spreken voor zich, hebben weinig toevoegingen nodig. Ze spatten van zichzelf al het bord af. Ik verheug me op de eerste doppers, de eerste lammetjes heb ik al in mijn keuken gehad. Geweldig! Nu maar op naar de asperges. Nederlandse graag, daar heb ik al eens een heel pleidooi voor gehouden. En laat ze asjeblieft intact! Verder verheug ik me nu alweer op het mooie rode fruit dat ons over een tijdje te wachten staat.

 

Gezonde smaakmakers
Niet iets doen, maar iets laten dus. Bijvoorbeeld minder zout gebruiken. In Lepels gaan we al veel langer spaarzaam met de zoutpot om en zoeken we de smaak meer in kruiden en specerijen. Salie is daarbij mijn favoriet! Wist u dat salie – net als rozemarijn – voorkomt dat cholesterol in de aderen blijf plakken? En dat knoflook cholesterol verlaagt? Kerrie, kurkuma en geelwortel bevatten bovendien stoffen die kankercellen vertragen. Wel voorzichtig ermee natuurlijk. Kerrie maakt je gerechten pittiger. Ook kaneel is een prachtige smaakmaker, maar pas op. Goed doseren en proeven zoals je gast proeft. Dus niet met de vinger, maar met een lepel. Volle lepels en altijd meer dan één!

Ook citroensap maakt je gerechten pittiger, maar niet scherper. Altijd aan het einde van de bereiding toevoegen en het liefst daarna niet meer op het vuur. Een prima alternatief voor een deel van het zout. Strooizout bevat kalium en ik las laatst dat dat van nature in je lichaam zit. Het speelt een rol bij het kloppen van je hart. Kalium heeft een bittere smaak en is in opkomst in de keuken. Maar laten we er een beetje voorzichtig mee omgaan.

 

Hoezo geen jam?!
Ik vind sowieso dat we beter op onze voeding moeten letten. Daarom ben ik ook blij dat de kant en klare maaltijden steeds beter worden. En gelukkig zijn er ondertussen een heleboel producenten die hun tht-datum verkleinen, door minder rommel in het eten te gooien. Top! Gezonde voeding is de toekomst. Al helemaal omdat de budgetten in de zorg steeds zwaarder onder druk komen te staan. Van mij mag minister Ab Klink nog beter zijn best doen voor gezond eten. Misschien kan hij dan ook meteen iets doen aan dat rare regeltje uit Den Haag, dat stelt dat jam 66% suiker moet bevatten. Daar maak ik me al jaren druk om. Waar is dat nou voor nodig, al die suiker? Mijn jam bevat maar 8% suiker en mag dus geen jam heten, maar is wel veel gezonder en jammie jammie lekker!

 

Ik wens jullie allemaal een lekker voorjaar!

Vorige
Vorige

Aan alles komt een einde

Volgende
Volgende

Dag 2009, hallo 2010