Ambacht

Ik vind het jammer dat al zoveel ambachtelijke beroepen verdwenen zijn. Gelukkig blijven een aantal nog wel overeind zoals onder andere dat van molenaar, bakker en chef-kok.

Ik ben het afgelopen jaar in contact gekomen met een aantal vrijwillige molenaars in en rondom Schiedam. Wat een bijzonder vak! Ik heb dat altijd zwaar onderschat moet ik zeggen. De meeste doen het werk in hun vrije tijd en houden zo naast hun baan de molen in stand. Vanuit de overheid is er weinig steun heb ik begrepen, en dat is zo jammer. Wat maken deze mensen verschrikkelijk mooie producten met het handje en met de hulp van alleen de wind. Mooier kan toch niet. Dat is pas een ambacht!

Het is zonde dat er ook nog zo weinig echt ambachtelijke bakkers zijn, hoewel ik wel het gevoel heb dat wij onze periode van slecht supermarktbrood aan het afsluiten zijn. Dat wij ons bewuster worden van het feit dat gezond brood, zonder toevoegingen van houdbaarheidspoedertjes, meer voedingswaarde heeft. Bakkerijen als Carl Siegert en het Vlaamsch Broodhuys hebben al bewezen dat er ook in grotere hoeveelheden kan worden geproduceerd en toch heel dicht bij het ambacht te blijven.

Toen ik begon als leerling in de keuken, 22 jaar geleden, kwam alles vuil binnen; tot de vis en het vlees. Als je naar de meeste hedendaagse keukens kijkt komt alles bijna kant-en-klaar binnen; gefileerd of geportioneerd. Dat houdt in dat de kennis van onze koks op dit gebied achteruit gaat. Jongens die bij ons in het restaurant binnen komen weten vaak nog niet eens hoe een kabeljauw of een hele ossenhaas eruit ziet. Als je ze vraagt de vis even schoon te maken, raken ze in paniek en weten ze zich geen raad. En je kunt het ze eigenlijk niet eens kwalijk nemen. Het onderwijs op dit gebied is sterk achteruit gelopen en de snelheid van onze maatschappij, heeft er toe bijdragen geholpen dat we zijn gaan lijden aan gemakzucht. Waarom nog van alles zelf doen als je het ook kant-en-klaar kan kopen? Zeker niet mijn idee van hoe het zou moeten.

Daarom zou ik graag willen oproepen producten te kopen bij de juiste ambachtslieden. Brood bij de bakker, groenten bij de groenteboer en vlees bij de slager. Help die mensen een handje. Ook vind ik het goed dat er bedrijven zijn als Kruidenier die al deze mooie producten in een totaalpakket aanbieden en zo toch het ambacht in stand te houden. Kleine ambachtelijke ondernemers kunnen via Kruidenier een groter bereik realiseren, en dat is een goede zaak.

Genoeg nu over het ambacht. Het voorjaar komt er weer aan, dus ik ga me weer focussen op al het moois wat er aan gaat komen. Ik kan me nu alweer verheugen op de eerste lammetjes, de peultjes, de erwtjes en de boontjes en natuurlijk, als geboren Limburger, kan ik niet wachten op de eerste asperges van de koude grond.

Vorige
Vorige

Service met een Glimlach

Volgende
Volgende

Kwaliteit